Przepisy na ciasto - przepisy na sezon wiosenny
Przepisy na ciasto - przepisy na sezon wiosenny |
Trzy słodkie przepisy na wiosnę, pierwszy przepis : ciasteczka museli, drugi przepis : pucharki jaglano-kokosowe z kremem z batatów i awokado, i ostatni przepis: Ciasto z gruskami w czerwonym winie. >>kliknij tutaj, aby uzyskać więcej powiązanych przepisów
Ⅰ. Ciasteczka muesli (szybkie latwe bez maki, 22 szutuki, 30min) :
- 20 dag płatków owsianych
- 3 łyżki chia
- 2 dag żurawiny suszonej
- 5 dag moreli suszonych, posiekanych
- 3 dag orzechów włoskich, posiekanych
- 2 płaskie łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 jajka rozm. M
Nagrzewamy piekarnik do temp. 160°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy płatki owsiane, chia, żurawinę, morele i orzechy. Dodajemy masło, olej, syrop klonowy i jajka, mieszamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości piłeczek do pingponga, układamy na blasze, spłaszczamy lekko łyżką.Pieczemy 18-20 min. Studzimy na kratce. Przechowujemy w słoiku lub plastikowym pojemniku.
Ⅱ. Pucharki jaglano-kokosowe z kremem z batatów i awokado (szybkie latwe bez glultenu, 6 porcji, 40 minut)
- 10 dag kaszy jaglanej
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 bataty (ok. 40 dag), obrane, pokrojone na małe kawałki
- miąższ z małego dojrzałego owocu awokado
- 5 łyżek syropu klonowego
- 2 czubate łyżki kakao
- 25 dag malin, wiśni lub innych owoców
- łyżeczka mąki kartoflanej lub kukurydzianej
Kaszę wsypujemy do garnka (wcześniej dobrze ją płuczemy), wlewamy 200 ml mleka kokosowego i 300 ml wody, gotujemy ok. 20 min. W razie potrzeby dodajemy trochę wody, studzimy.
W tym czasie pieczemy bataty. Kiedy będą miękkie, studzimy i miksujemy z miąższem awokado, 3 łyżkami syropu klonowego, resztą mleka kokosowego i kakao.
Owoce zalewamy 4 łyżkami wody i resztą syropu, podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać. Wsypujemy mąkę rozprowadzoną w 50 ml zimnej wody, zagotowujemy, mieszając; studzimy. W szklankach układamy warstwami kaszę, krem z batatów i awokado oraz owoce.
Ⅲ. Ciasto z gruskami w czerwonym winie
- 500 ml czerwonego wina
- laska kory cynamonu
- 4 goździki
- gwiazdka anyżu
- 5 gruszek
- 25 dag miękkiego masła
- 20 dag cukru Polski Cukier
- opakowanie cukru waniliowego
- sól
- 4 jajka
- 25 dag mąki
- łyżka kakao
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cukru pudru Polski Cukier
Czerwone wino podgrzewamy z cynamonem, goździkami i anyżem. Gruszki obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy wzdłuż na 1,5 cm szerokości kolumienki. Wkładamy do wina i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 min. Wyjmujemy gruszki, wino schładzamy. Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli miksujemy co najmniej 6 min na krem. Co 30 s dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i 125 ml schłodzonego czerwonego wina.
Masy łączymy i mieszamy. Ciasto przekładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę (40x30cm). Na cieście układamy tą cząstki gruszek. Pieczemy 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia na blasze. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
0 Komentarze