ads

Przepisy na ciasto - przepisy na sezon wiosenny

Przepisy na ciasto - przepisy na sezon wiosenny

Przepisy na ciasto - przepisy na sezon wiosenny
Przepisy na ciasto - przepisy na sezon wiosenny

Trzy słodkie przepisy na wiosnę, pierwszy przepis : ciasteczka museli, drugi przepis :  pucharki jaglano-kokosowe z kremem z batatów i awokado, i ostatni przepis: Ciasto z gruskami w czerwonym winie. >>kliknij tutaj, aby uzyskać więcej powiązanych przepisów

Ⅰ. Ciasteczka muesli (szybkie latwe bez maki, 22 szutuki, 30min) :

Ciasteczka muesli

Znakomite przekąski do pracy albo szkoły, bo łatwo je ze sobą zabrać. Nie zawierają rafinowanego cukru ani mąki. Słodyczy dodają im suszone owoce i syrop klonowy.>>
  • 20 dag płatków owsianych 
  • 3 łyżki chia 
  • 2 dag żurawiny suszonej 
  • 5 dag moreli suszonych, posiekanych 
  • 3 dag orzechów włoskich, posiekanych 
  • 2 płaskie łyżki masła orzechowego 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 3 łyżki syropu klonowego 
  • 3 jajka rozm. M 
   Nagrzewamy piekarnik do temp. 160°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy płatki owsiane, chia, żurawinę, morele i orzechy. Dodajemy masło, olej, syrop klonowy i jajka, mieszamy. 
Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości piłeczek do pingponga, układamy na blasze, spłaszczamy lekko łyżką.Pieczemy 18-20 min. Studzimy na kratce. Przechowujemy w słoiku lub plastikowym pojemniku. 

Ⅱ. Pucharki jaglano-kokosowe z kremem z batatów i awokado (szybkie latwe bez glultenu, 6 porcji, 40 minut) 

Pucharki jaglano
  • 10 dag kaszy jaglanej 
  • 300 ml mleka kokosowego 
  • 2 bataty (ok. 40 dag), obrane, pokrojone na małe kawałki 
  • miąższ z małego dojrzałego owocu awokado 
  • 5 łyżek syropu klonowego 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 25 dag malin, wiśni lub innych owoców 
  • łyżeczka mąki kartoflanej lub kukurydzianej 
   Kaszę wsypujemy do garnka (wcześniej dobrze ją płuczemy), wlewamy 200 ml mleka kokosowego i 300 ml wody, gotujemy ok. 20 min. W razie potrzeby dodajemy trochę wody, studzimy. 
   W tym czasie pieczemy bataty. Kiedy będą miękkie, studzimy i miksujemy z miąższem awokado, 3 łyżkami syropu klonowego, resztą mleka kokosowego i kakao. 
Owoce zalewamy 4 łyżkami wody i resztą syropu, podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać. Wsypujemy mąkę rozprowadzoną w 50 ml zimnej wody, zagotowujemy, mieszając; studzimy. W szklankach układamy warstwami kaszę, krem z batatów i awokado oraz owoce. 

Ⅲ. Ciasto z gruskami w czerwonym winie

Ciasto z gruskami w czerwonym winie
  • 500 ml czerwonego wina 
  • laska kory cynamonu 
  • 4 goździki  
  • gwiazdka anyżu 
  • 5 gruszek 
  • 25 dag miękkiego masła 
  • 20 dag cukru Polski Cukier 
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • sól 
  • 4 jajka 
  • 25 dag mąki 
  • łyżka kakao 
  • łyżka proszku do pieczenia 
  • łyżka cukru pudru Polski Cukier
   Czerwone wino podgrzewamy z cynamonem, goździkami i anyżem. Gruszki obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy wzdłuż na 1,5 cm szerokości kolumienki. Wkładamy do wina i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 min. Wyjmujemy gruszki, wino schładzamy. Masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli miksujemy co najmniej 6 min na krem. Co 30 s dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i 125 ml schłodzonego czerwonego wina. 
   Masy łączymy i mieszamy. Ciasto przekładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blachę (40x30cm). Na cieście układamy tą cząstki gruszek. Pieczemy 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia na blasze. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem. 

Prześlij komentarz

0 Komentarze