ads

Przepisy na ciasta - Racuchy i ciasto ucierane z gruszkami

Przepisy na ciasta - Racuchy i ciasto ucierane z gruszkami

Dziś oferujemy w tym artykule dwa proste przepisy na przygotowanie racuchy i ciasto ucierane z gruszkami, przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się, jak je przygotować.>>Aby uzyskać więcej przepisów, kliknij tutaj

Przepisy na ciasta - Racuchy i ciasto ucierane z gruszkami
Przepisy na ciasta - Racuchy i ciasto ucierane z gruszkami

1) Racuchy z mojego dziecintwa

Przepis :

  • Racuchy z mojego dzieciństwa
  • 2,5 dag drożdży
  • pół łyżki cukru
  • 25 dag mąki, przesianej
  • 250 ml mleka, ciepłego
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2-3 średnie jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na małe kawałki
  • do smażenia: olej lub frytura
  • do oprószenia: cukier puder


Jak to przygotować :

   Drożdże mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Zalewamy połową ciepłego mleka, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans, do wyrośnięciaŻółtka ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy mąkę ze szczyptą soli, rozczyn, roztopione masło i resztę mleka. Mieszamy drewnianą łyżką, po czym delikatnie łączymy z pianą z białek i na koniec wkładamy jabłka, ponownie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min-1 godz., aby wyrosło. 

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub fryturę. Ciasto nabieramy łyżką (najlepiej zanurzaną we wrzątku, aby łatwiej odchodziło) i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Układamy na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy od razu. 


2) Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem:



ciasto ucierane z gruszkami


Przepis :

  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 4 gruszki
  • sok z cytryny
  • 1 opak. cukru pudru
  • 1 opak. bulki tartej



Jak to przygotować :

1. Obierz gruszki i usuń z nich gniazda na-sienne. Pokrój wzdłuż na ćwiartki. 2/3 Kasi utrzyj z brązowym cukrem na puszystą masę. 2. Dodawaj stopniowo jajka i dalej ucieraj. 3. Do utartej jasnej, gładkiej masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz imbir. Całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wyłóż do okrągłej formy o średnicy 26 cm, wysmarowanej resztą Kasi oraz obsypaną bulką tartą. 5. Obrane i wydrą-żona gruszki ponacinaj lekko wzdłuż, a następnie układaj na cieście w około ran-tu. Lekko wciśnij je w masę. 6. Wszystkie gruszki posmaruj z wierzchu sokiem z Cy-tryny — dzięki temu nie ściemnieją. Piecz w temperaturze 180°C stopni przez około 50 minut. Możesz sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, wciskając w nie czysty suchy drewniany patyczek. Gdy po wyjęciu bę-dzie suchy, ciasto jest gotowe.

Powiazana strona :

Prześlij komentarz

0 Komentarze