ads

Pomysły na obiad - trzy łatwe dania na obiad

Pomysły na obiad - trzy łatwe dania na obiad
   Pomysły na obiad - W tym artykule pokażę trzy nowe przepisy na obiad, łatwe i nie dłużej, zupa jablkowa z panierowanym camembertem, pierś kaczki pieczona w soli, kurze zoladki z jablkami boczniakami i imbirem.>>Aby uzyskać więcej przepisów, kliknij tutaj

Pomysły na obiad - trzy łatwe dania na obiad
Pomysły na obiad - trzy łatwe dania na obiad
1) zupa jablkowa z panierowanym camembertem (latwa korzenna zaskakujaca; 4-6 porcji ,40 minut) :

Przepis :

  • 2 czubate łyżki masła
  • 3 lyzki płynnego miodu
  • 1,5 kg antonówek, obranych i pokrojonych na małe kawałki
  • 12 goździków, zawiązanych w gazę
  • 3 lyzki pomidorów pelati, przetartych przez gęste sitko
  • 400 ml mętnego, naturalnego soku jabłkowego
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta kuminu
  • szczypta wędzonej papryki
  • 3 lyzki octu jabłkowego
  • do smaku: sól, pieprz
  • 2 dojrzale camemberty
  • 2-3 jajka
  • szczypta suszonego tymianku bulka tarta
  • do głębokiego smażenia: olej


Jak to przygotować :

   W garnku rozgrzewamy masło, pozwalając mu delikatne zbrązowieć. Wlewamy miód, po minucie wrzucamy jabłka i węzełek z goździkami. Prażymy na dużym ogniu przez 3 min, mieszamy z przetartymi pomidorami i sokiem jabłkowym. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż wszystko rozpadnie się na mus. Wyjmujemy węzełek, wsypujemy cynamon, kumin, paprykę, wlewamy ocet, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
   Podajemy na gorąco, z rumianymi grzankami i panierowanym gorącym camembertem: krążki sera kroimy na 6 równych trójkątów każdy. W głębokim talerzu mieszamy jajka z odrobiną soli i tymianku. Do drugiej miski wsypujemy bulkę tartą, w głębokim rondelku rozgrzewamy olej. Kawalki sera zanurzamy najpierw w jajku, potem w bułce, ponownie w jajku i kończymy w bulce. Najlepiej opanierovrad wszystkie i dopiero wtedy zaczął smażenie. Odsączamy na papierowym ręcznku.
   
   Idealnie i równo panieruje się w niewielkim kwadratowym pudełku, delikatnie nim potrząsając. Ser do smażenia musi być bardzo zimny, inaczej może zacząć wypływać w trakcie krojenia. Zupa jest świetna na zimno z dodat-kiem wyczuwalnie posolonego makaronu typu malutkie kolanka. 
   Zapasteryzowana w słoikach może być używana w charakterze sosu do ostrych serów, pasztetu lub pieczonej wieprzowiny. Można też zrobić jej słodką wersję: bez octu, pomidorów i papryki, za to z dodatkiem 100 ml słodkiej śmietanki. Przyprawiamy ją ciemnym rumem i podajemy z namoczonymi rodzynka-mi oraz posiekanymi grubo orzechami.


2)pierś kaczki pieczona w soli (latwe wymaga cierpliwości z czerwoną kapustą i jabłkami : 4 porcji, 2 godziny) :

pierś kaczki pieczona w soli
pierś kaczki pieczona w soli

Przepis : 

  • Na jarzynkę: 2 niewielkie kapusty czerwone, starte na dużych oczkach
  • do smaku: sól, pieprz 
  • 2 cebule średniej wielkości, drobno pokrojone 
  • 100 ml oleju słonecznikowego 
  • 3 duże winne jabłka czerwone, obrane i pokrojone w kostkę cytryna 
  • 150 ml octu jabłkowego płaska łyżeczka kminku 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 
  • piersi: 4 piersi kaczki razem ze skórą świeżo mielony pieprz 
  • 1 kg grubej soli morskiej 
  • 6 białek 
  • sos: 2 niewielkie cebulki dymki, pokrojone w cieniutkie plasterki 
  • 3 łyżeczki płynnego miodu sok z 2 pomarańczy 
  • 200 ml cydru 
  • 250 ml bulionu drobiowego 
  • łyżka czubata musztardy diżońskiej 



Jak to przygotować :


   Na jarzynkę: kapustę mieszamy z 2 łyżeczkami soli i odstawiamy na 30 min. W małym garnuszku rozgrzewamy olej i smażymy na złoto cebulę, aby lekko chrupała. Odlewamy ją na metalowym sitku nad garnkiem, do którego wkładamy kapustę i jabłka, sok z cytryny, ocet, kmi-nek i cukier. Dusimy, często mieszając, przez 30-45 min. Możemy podlać sokiem z pomarańczy lub jabłkowym. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, na sam koniec mieszamy z usmażoną cebulą. 

  Przygotowujemy piersi: bardzo ostrym nożem nacinamy skórę płytko na krzyż. Rozgrzewamy mocno patelnię i rumienimy mięso po dwie sztuki, kładąc je skórą do dołu, następnie obtaczamy w pieprzu. Mieszamy sól z białkami. Piersi składamy po dwie, skórą na zewnątrz, delikatnie wiążemy bawełnianym sznurkiem. Dno brytfanki wykładamy częścią masy solnej, układamy mięso i zaklejamy resztą masy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C, pieczemy 20 min. Wyjmujemy, skorupę rozbijamy dopiero po 10 min. 


   Na pozostałym ze smażenia piersi tłuszczu robimy sos: rumienimy dymkę, mieszamy z miodem, sokiem z pomarańczy, przez chwilę redukujemy. Wlewamy cydr i bulion, do momentu, gdy sos zmniejszy objętość o połowę. Dodajemy musztardę i zdejmujemy z ognia, energicznie mieszając. Przecieramy piersi z soli, kroimy w cienkie plasterki i polewamy sosem. Obok podajemy kapustę.
"Do soli możemy dodać przyprawy tj. suszony tymianek, cząber, kminek, suszone warzywa lub otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Do sosu sugeruję dodać 2-3 listki świeżej szałwii zamiast musztardy, a sos delikatnie zagęścić odrobiną mąki kartoflanej rozpuszczonej w wodzie. W takiej samej solnej masie można piec mięsiste ryby w całości, zagrodowego kurczaka (dostosowując czas) lub kartofle w mundurkach. Idealnym dopełnieniem obiadu będą klasyczne kluski śląskie lub dwukrotnie mniejsze niż zazwyczaj kopytka."

3) Kurze żołądki z jabłkami, boczniakami i imbirem (latwe sycace pomyslowe, 4 porcje, 1 godzina):

Kurze żołądki z jabłkami, boczniakami i imbirem

  • 60 dag żołądków kurzych, oczyszczonych
  • 1L bulionu drobiowego, esencjonalnego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule, średniej wielkości, posiekane
  • 20 dag boczniaków, pokrojonych w cienkie paseczki
  • łyżka miodu płynnego
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • do smaku: sól, pieprz
  • 2 twarde kwaśne jabłka, obrane i starte na mus
  • płaska łyżeczka suszonego lubczyku
  • płaska łyżeczka imbiru, świeżo startego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego gałka muszkatołowa



Jak to przygotować :


   żołądki zalewamy bulionem na 30 min, następnie gotujemy na małym ogniu z dodatkiem liki laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie na oleju rumienimy na złoto cebulę, dodajemy boczniaki, miód i czosnek. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Podgotowane żołądki kroimy na małe kawałki (bulion zachowujemy, warto go tylko przecedzić przez gęste sitko), dodajemy do cebuli i smażymy razem przez 3 min. Zalewamy bulionem kz2gotowania, dodajemy blka, lubczyk i imbir.Dusimy jeszcze 30 min; S min przed końcem dodajemy koncentrat. Przyprawiamy odrobiną mielonej gałki, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. 
   Serwujemy z chlebem, drobną kaszą mazurską lub prażoną gryczaną lub z kartoflanym puit: dol kg gorących kartofli dodajemy łyżkę startego chrzanu, 2 łyżki przecieru jabłkowego, łyżkę masła i 4 łyżki tłustej śmietany, ucieramy na krem, wykładamy na talerze i zalewamy sosem z żołądkami.



   "Tarte na mus jabłka są świetnym dodatkiem do duszących się lub pieczonych mięs, nadają świeżości zawiesistym, ciężkim sosom. Nie wyobrażam sobie, żeby w jesiennym leczu nie rozgotować wśród papryk, cukinii i pomidorów 2 pokrojonych w kostkę jabłek."

Powiazana strona :
Przepisy i pomysly na obiad




Prześlij komentarz

0 Komentarze