Pomysł na obiad - trzy najlepsze przepisy kulinarne
W tym artykule pokażę kilka pysznych przepisów na kolację: spaghetti alla carbonara, ,pizza z trzema serami i boczkiem, Te przepisy z włoskich programów gotowania przedstawionych przez grupę znanych szefów kuchni ( italia masterchef), Wszystkim życzę dobrego apetytu.--KLIKNIJ TUTAJ, ABY UZYSKAĆ WIĘCEJ PRZEPISÓW--
Pomysł na obiad - trzy najlepsze przepisy kulinarne na obiad |
1) Spaghetti alla carbonara (2 porcje, 30mn) :
Moje spaghetti alla carbonara - Ze wszystkich ukochanych przeze mnie dań z makaronem to jest najukochańsze. Nie tylko ze względu na smak, także szybkość wykonania. Przyznaję, że długo nie mogłam rozgryźć fenomenu tego smaku, z pomocą przyszedł dopiero Buddy Valastro amerykański cukiernik celebryta, oczywiście Włoch z pochodzenia.
To był jedyny raz w życiu, kiedy gotowałam z telewizorem, ale pomyślałam: a co tam, i tak nie mam pomysłu na obiad, spróbuję. Wiem, nie jest to „ten jedyny prawdziwy włoski" przepis na carbonarę, tylko amerykańska profanacja, uważam jednak, że ma swoje zalety. Przede wszystkim — jest pyszna, po dru-gie — nie ścina się tak łatwo jak włoska wersja bez śmietany, która pod niewprawną ręką zamieni się w jajecznicę.
Do przepisu potrzebujemy:
- porcji spaghetti na 2 osoby soli ok.
- 5 dag wędzonego boczku, pokrojonego w małą kostkę
- 2 ząbków czosnku, jak najdrobniej posiekanych ok.
- 5 dag parmezanu lub grana padano, startego całego świeżego jajka i żółtka ok.
- 100 ml płynnej kremówki dużej ilości pieprzu, świeżo zmielonego suszonej mieszanki ziołowej włoskiej.
Przygotowanie :
Zaczynamy od wstawienia osolonej wody na makaron. Kiedy zawrze, wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente.
W tym czasie na patelni wytapiamy boczek — powinien być mocno zrumieniony i chrupiący. Dorzucamy czosnek i smażymy, mieszając i pilnując, żeby się nie spalił, bo będzie gorzki.
Jajko i żółtko roztrzepujemy dokładnie ze śmietaną, szczyptą soli, dużą ilością pieprzu i ziół oraz parmezanem lub grana padano. Makaron odcedzamy niezbyt starannie, gorący wrzucamy do tego samego garnka, w którym się gotował, dodajemy boczek z wytopinym tłuszczem i jajeczną mieszankę. Szybko, energicznie mieszamy i natychmiast podajemy. Ja jeszcze na talerzu dos obie parmezanu.
2) pizza z trzema serami i boczkiem (latwa wytrawna sycaca) :
pizza z trzema serami i boczkiem |
Ciasto:
- 17 dag mąki
- 2,5 dag świeżych drożdży, np. Lesaffre
- 2 łyżki oliwy
- po pół łyżeczki soli i cukru
- 1-2 łyżki ciepłej wody wypełnienie: 60 dag sera mascarpone
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki posiekanych świeżych igieł rozmarynu
- 2 gruszki, obrane
- 5 dag mozzarelli, porwanej przyprawa ziołowa do pizzy
- 3 łyżki sera pleśniowego, pokruszonego
- 2 piastry boczku, usmażone na chrupko i pokruszone.
Przygotowanie :
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Na mąkę kruszymy drożdże, dodajemy cukier, oliwę i wodę, mieszamy, dodajemy sól i wyrabiamy rękami. Nie musimy czekać, aż wyrośnie. Ciasto od razu formujemy ręcznie na kształt okręgu i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Mascarpone mieszamy z miodem i rozmarynem i rozprowadzamy na cieście. Pieczemy 8-10 min lub do momentu, aż brzegi będą złotobrązowe i chrupiące. Wyjmujemy z piekarnika.
Z gruszek pokrojonych na ćwiartki usuwamy rdzeń i kroimy pionowo na cienkie plasterki. Podpieczone ciasto posypujemy połową mozzarelli, układamy gruszki, posypujemy resztą mozzarelli. Posypujemy przyprawą do pizzy, serem i boczkiem. Pieczemy przez ok. 5 min lub do czasu, aż ser się rozpuści na środku i lekko zrumieni na brzegach.
Powiazana strona :
0 Komentarze