ads

Ksiazki kucharska dawne nauka gotowania ebook reader online

Nauka gotowania do uzytku ludu polskiego ksiaski

Numer stron: 144
Autor: 
Redakcja: Jaroslawa Dumanowskiego

Korekta: Katarzyna Dumanowska

Krótkie wprowadzenie:

Interesuje nas dzis przede wszystkim to, jak zyli ludzie w przeszlosci i co im sie wydawalo wazne, jak rozumieli otaczajacy ich swiat, w co wierzyli, jak sobie wyobrazali samych siebie i jaki sens nadawali swojemu zyciu, swoim zajeciom i temu wszystkiemu, co ich w tym zyciu spotykalo. Historycy pisza wiec prace o czarach i o modzie, o starosci i rozrywkach, o smierci i seksie. Staramy sie nie oceniac postaw, zachowan i wyobrazen naszych przodków, ale przede wszystkim spróbowac je zrozumiec, opisac i chocby w minimalnym stopniu wniknac w dawny, nie istniejacy i bardzo rózny od naszego swiat.
interesuje nas równiez to, co ludzie jedli, jak przygotowali jedzenie i jak smakowalo. Interesuje nas to, co uwazali za zdrowe, domowe lub eleganckie jedzenie i odpowiednie dla siebie. Jedzenie i kuchnia moga miec cechy narodowe, tzn. Mozna je uznac za polskie, niemieckie lub rosyjskie. Kuchnia moze byc równiez regionalna, miejska lub wiejska, katolicka (post i potrawy bozonarodzeniowe) lub np. Zydowski (system koszerny), moze byc wyrafinowany lub prosty. Zróznicowanie dawnej kuchni, to nie tylko kulinarna ciekawostka. Jedzenie, czynnosc codzienna, jednoczesnie konieczna i przyjemna, bylo zwykle najwazniejszym momentem dnia i efektem wielu wytezonych dzia- lan zwiazanych ze zdobyciem zywnosci, jej wyborem i przygotowaniem.

Jedzenie, na zdobyciu i przygotowaniu którego koncentrowalo sie wiekszosc codziennych zabiegów ludzi zyjacych w przeszlosci, mialo dla naszych przodków w duzej mierze zapomniany juz dzis sens spoleczny, kulturowy i religijny. Rytm posilków, rodzinne spotkanie przy stole, dobór potraw, ich religijna i spoleczna symbolika, hierarchia w dostepie do stolu, posilki codzienne, postne i swiateczne, to wszystko uklada sie w opowiesc o zyciu ludzi.


Glówna zawartosc:
Wstep: grudziadzka ksiazka kucharska
Kuchnia i historia
Najstarsze pomorskie ksiazki kucharskie
Wiktor Kulerski"Gazeta Grudziadzka”
Projekt wydania ksiazki kucharskiej
Nauka gotowania do "uzytku ludu polskiego”
Maria Reszelska, Stanislawa Mittmann, Stefania Królikowska,
Nauka gotowania do uzytku ludu polskiego
Czesc I Ogólne uwagi o kuchni i gotowaniu

Czesc II Przepisy
Zupy
Zupy na sniadanie i wieczerze
Rozmaite dodatki do zup
Sosy
Potrawy miesne
Ryby
Jarzyny
Jaja i potrawy miesne
Soki i konftury
Kompoty
Chleb i ciasto
i robienie kiszek
Zabijanie i paproszenie drobiu
Szwedzka skrzynka do gotowania
Slownik

Przeczytaj ksiazke ponizej :


Prześlij komentarz

0 Komentarze